Átlátszó beton
IWIW megosztásStartlap kedvenchezGoogle könyvjelzőLink megosztása: Del.icio.usTwitterAjánlás a linkter.hu-raAjánlás a vipstart.hu-raFacebookDiggAjánlom a GururaBlogtér ajánlás
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Cikk forrása: több éves internet cikk

Létezik átlátszó beton? Igen, méghozzá egy magyar fiatalember, Losonczi Áron találta fel. A világon megannyi híres építész kereste a megoldást a súlyos betonfalak barátságosabbá tételére. Ez nagy örömünkre egy magyarnak sikerült, világszerte nagy visszhangot váltott ki. Az angol neve után – Light Transmitting Concrete – röviden LiTraConnak keresztelt anyag ötlete tulajdonképpen igen egyszerű: a betonhoz rétegenként optikai üvegszálak ezrei keverődnek. Ez éri el, hogy az elenyésző arányú és vastagságú üvegszálak a betonban pontonként továbbítják a fényt. S mindezt függetlenül a beton vastagságától, ugyanis a tesztek eredményéből kiderült, hogy a beton fényáteresztő képessége változatlan marad akkor is, ha húsz centiméter vagy húsz méter vastag betonról van szó.

További érdekesség, hogy egy LiTraCon-fal egyik oldalán állva a másik oldali fény színét is meg tudjuk állapítani. Hibátlanul látszanak az ellentétes oldalon a tárgyak vagy például a fák falra vetődő árnyékai, és mindez olyannyira meglepő, hogy szinte el sem hinnénk, hogy valódi, kavicsból, homokból, cementből és vízből készült betonfal előtt állunk.

 

Eddig három esetben alkalmazták az átlátszó betont, egy családi háznál, illetve amit mi is szemügyre vehetünk: a Komáromban álló Európa Kapunál és a pécsi Cella Septichoránál. Legközelebb a Duna-parton épülő Corvinus egyetem fogadópultját építik meg belőle. A fiatal feltaláló tárgyal arról is, hogy a World Trade Center helyén épülő egyik felhőkarcoló első tíz emeletének burkolata is a LiTraCon legyen, míg Japán is folyamatos érdeklődést mutat a fényáteresztő beton iránt. Az üvegbetont a világon elsőként a japán Sumita Optical Glass vállalat egyik szigetországi üzeme gyártja 2006-tól.

 
Legutóbbi cikkekNépszerű cikkekSzerző ajánlata
Bezár

KÉRJEN INGYENESEN ÁRAJÁNLATOT MOST!

Spóroljon pénzt és időt! Töltse ki a mezőket és rendszerünk azonnal továbbítja kérését a megfelelő szakembereknek!

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS

Olcsó építőanyag - Ingyen elvihető - Építkezésből megmaradt

Nézzen szét apróhirdetés rovatunkban!

tégla - hőszigetelés - családi ház - kerti tó - zsindely - betoncserép és még sok minden más!

 


Hirdessen Ön is a Pumix.hu aloldalain!


Tevékenységek

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa457
mod_vvisit_counterTegnap1029
mod_vvisit_counterA héten1486
mod_vvisit_counterMÚlt héten4972
mod_vvisit_counterA hónapban15862
mod_vvisit_counterMúlt hónapban24092
mod_vvisit_counterÖsszesen3030177

Online (20 perce): 11
Az Ön IP címe 3.236.143.154
,
Ma: 2024, 18, jún.

Facebook

Kezdőlap Keresés Lexikon Átlátszó beton
Page generated in 0.3407 seconds.